Beseda – Začít spolu

By Katka Kadlecová, 21 prosince, 2017

Kdy: 22. 3. 2018 od 16:00 – 18:00 hod v prostorách ZŠ Na Lukách
Předškoláci vezměte rodiče, přijďte si vyzkoušet jak to vypadá přímo ve třídě a jak se tam učí. Budete mít možnost prohlédnout si prostředí a zeptat se na to, co Vás zajímá.
Nebo navštivte třídu prvňáčků či druháků a prožijte s nimi jedno dopoledne.
Pořádáno v rámci zápisu do prvních tříd ZŠ Na Lukách 6.4.2018.
Rádi byste navštívili vyučování? Kontaktujte zuzanaptackova@post.cz

 

Začít spolu je vzdělávací program pro výchovu a vzdělávání dětí v předškolním a mladším školním věku, který je realizován ve 32 zemích světa. Od roku 1994 funguje v České republice. Od roku 2016 také v Poličce.
Srdečně zvou Zdenka Vomočilová a Zuzana Ptáčková, současné učitelky tříd v programu Začít spolu, a koordinátorka Jitka Bidlová

 

Alternativní vzdělávání – odlišný směr oproti tradičnímu vzdělávání, odlišný vzdělávací program, odlišný obsah, organizace a metody práce s dětmi.

Pojem „alternativní škola“ se začal objevovat v 70. letech 20. století v souvislosti s reformní pedagogikou (konec 19. stol. – počátek 20. stol) – představitel J. DEWEY, americký pedagog a filozof, založil školku zaměřenou na hru, objevování, experimentování, pohyb venku, na individuálním rozvoj.

Program Step by Step (v ČR pod názvem Začít spolu) vznikl v USA v 80. letech 20. století, byl rozšířen do cca 17 zemí Evropy a Ameriky.

Zdůrazňuje individuální přístup k dítěti, partnerství školy, prosazuje integraci dětí se speciálními potřebami .
Usiluje o demokratické vzdělávání: pedagogický přístup orientovaný na dítě.
Didaktická koncepce programu: každé dítě je schopno růst a vyvíjet se, učit se a myslet samostatně, vytvořit vhodné podmínky, které tuto schopnost neblokují, ale podporují – mezi ně patří: nepřítomnost ohrožení, smysluplný obsah, možnost výběru, přiměřený čas, obohacené prostředí, okamžitá zpětná vazba, dokonalé zvládnutí.

What do you think?

Napsat komentář

%d blogerům se to líbí: